5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Dicksonia Varenwortel


Algemeen

Enkele jaren geleden kwam men in de hobby nog regelmatig prachtige bakken tegen met daarin een zeer natuurlijk en stijlvol begroeide varenwortel achterwand. Helaas ziet men deze bakken bijna niet meer en wanneer dit wel zo is dan zijn het meestal zeer oude bakken die al jaren staan. De reden voor het feit dat men deze schitterende achterwanden niet meer toepast is eenvoudig, de varenwortel die destijds werd toegepast werd geïmporteerd vanuit Brazilië. Momenteel is er een export verbod van kracht op de varenwortel die destijds werd geëxporteerd.Sinds het verbod wordt er veel aandacht besteed aan alternatieven, zo komen nieuwe en oude achterwand materialen naar voren en worden er compleet nieuwe systemen ontwikkeld, en dit allemaal met een doel, het betreffende materiaal of systeem zo dicht mogelijk in de buurt laten komen van de varenwortel achterwanden van destijds.Het is eigenlijk zonde dat we deze achterwanden niet meer kunnen toepassen, immers het is en blijft altijd mooi om te zien dat er spontaan planten uit komen groeien, daarnaast is het van begin af aan zeer natuurlijk, ook al is het nog niet direct begroeid.Toch is er nog een kans om ook uw bak met varenwortel te bekleden of te decoreren met varenwortel stammen of potten. Er is namelijk nog steeds varenwortel aanwezig, wel betreft het hier varenwortel uit een ander land, immers voor Brazilië geldt een export verbod op dit materiaal. Het gaat in dit geval om Dicksonia Varenwortel dat speciaal wordt gekweekt in New Zeeland en Australië waarna het wordt geëxporteerd over de gehele wereld. De Dicksonia is een verzamel naam voor deze varenwortel, zo zijn er meerdere ondersoorten, met D.Squarrosa en D.Fibrosa als meest geschikte wanneer we kijken naar de toepassing. Al met al is de Dicksonia varenwortel een zeer goed alternatief voor de van vroeger bekende Braziliaanse varenwortel. Ook de resultaten zijn bepaald niet verkeerd, immers het duurt altijd een behoorlijke periode voor er planten en mossen e.d. op de varenwortel ontstaan, maar wanneer dit eenmaal zo ver is dan is het resultaat vergelijkbaar met de achterwanden van vroeger. U kunt nu ook in het bezit komen van deze Dicksonia varenwortel en zo ook uw terrarium weer voorzien van een schitterende en natuurlijke achterwand, in ons assortiment zijn o.a. platen, stammen en poten opgenomen.

Geperste plankenGeperste planken

varen wortelplankenvaren wortelplanken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montage en begroeiing

 

Het is uiteraard van belang dat de varenwortel achterwanden goed gemonteerd wordt. U hoeft dus geen siliconen kit egaal over de plaat te verspreiden, maar meerdere dikke klodders zijn beter, immers het is een natuurproduct en men heeft altijd te maken met wat reliëf in de platen, door hier klodders toe te passen verspreidt de kit zich vanzelf op de meest efficiënte manier. Zorg er wel voor dat  evt. gaten die het mogelijk maken voor dieren om achter de achterwand te kruipen zoveel mogelijk worden dicht gekit, dit om problemen te voorkomen.d worden om een langere levensduur te realiseren. Immers een wand die slecht bevestigd is kan snel uit elkaar vallen. De meest ideale methode voor het bevestigen van de Varenwortel Achterwanden is d.m.v. transparante aquarium siliconenkit. Het voordeel hierbij is dat het een zeer goede verbinding maakt met het meest toegepaste materiaal voor een terrarium, namelijk glas. Bij het aanbrengen van de varenwortel moet men uiteraard eerst vooral het glas goed ontvetten.  Hierna brengt men dikke klodders van de eerder genoemde siliconen kit aan op de achterzijde van de varenwortelplaat, kijk hierbij welke zijde u in het zicht wilt hebben om een plaat zo optimaal mogelijk te benutten. Het zal niet de eerste keer zijn dat dieren sterven doordat ze klem zijn komen te zitten achter een achterwand, let hier dus op !

Vocht is het toverwoord om een Dicksonia varenwortel achterwand, stam of pot te laten begroeien. Het is het beste wanneer de varenwortel meerdere malen per dag wordt bevloeid middels een dompelpomp, voor een achterwand is dit zeer belangrijk ! Voor alle varenwortel producten geldt dat men deze vooral de eerste maanden zeer nat moet houden om zo de varenwortel met vocht te verzadigen. Wanneer dit is gebeurd zullen er spoedig levermossen en andere groene puntjes ontstaan, ook dan is het van belang dat er voldoende vocht aanwezig is. Wanneer er eenmaal plantjes zijn ontstaan kan men wat minderen met het toedienen van vocht. De periode van kale varenwortel zonder begroeiing tot begroeide varenwortel is zoals aangegeven zeer verschillend en is dus voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid vocht, maar ook licht is van belang !

In principe zult u rekening moeten houden met een termijn van ± 1,5 jaar voordat een wand goed is begroeid, de eerste resultaten zouden binnen ± 3 maanden zichtbaar moeten zijn (bij voldoende bevochtiging zoals hierboven is vermeld). Als daar niet op wil wachten kan je er zelf varen op zetten. koop varens  b.v. (Apenpoten) Davallia en zet deze vast met stalen pennen,doordat de wand vochtig blijft heeft de plant voldoende water en zal hij op de varenwand vast groeien.

Ingegroeide achterwandIngegroeide achterwand