5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De flevopol methode

Het maken van wanden,rotsen,stronken en takken van kunstmateriaal.
Het nieuwe systeem voor het maken van kunsttakken, stronken en het aanbrengen van wanden en oevers

Uitgevonden en ontwikkeld door Dhr.Tom Witberg en de studievereniging Het paludarium en met name door Dhr. Loek van der Klugt Natuurlijke materialen als kienhout, druivenhout, lianen, kurkschors, kurkplaten, varenwortel zal in een warm en vochtige klimaat in een aqua-terrarium vrij snel weg rotten. Als met epiphyten begroeide takken mooi begroeid zijn bezwijken de takken en kunnen we opnieuw beginnen. De oplossing van het probleem is gevonden Flevopol-techniek. Flevopol is de handelsnaam van een in water geëmulgeerde kunsthars waarvan de afzonderlijke moleculen zich tot ketens verbinden (polymeriseren) als het water verdampt. Na volledige polymerisatie is het geheel watervast. Het materiaal vindt vooral in de bouw toepassing, onder andere bij de stukadoor,men maakt ook gebruik van flevopol om betere hechting op glad beton te krijgen. De nieuwe werkwijze bestaat uit het kiezen van een niet-rottende ondergrond . De ondergrond kan van de volgende materialen zijn, PVC-pijp div. dikte, geplastificeerd ijzerdraad ,diverse kabel soorten met verschillende diktes. Het materiaal word omwikkeld door 100%synthetisch doek,zoals koolstofdoek, afzuigkap-filtermateriaal, vijver-begroeiingsmat of ondertapijt, maar ook isolatiemantel voor waterleiding. En is te koop bij bouwmarkten, in de tapijthandel of een tuincentrum voor weinig geld te koop. PVC-pijp vervormen door warm maken met brander. PVC kunnen we aan elkaar lijmen, maar ook met parkers vast schroeven. De aldus verkregen vorm of constructie wordt vervolgens bekleed met ondertapijt of begroeiïngsmat of filtermateriaal. Grilliger vormen kun je maken door het PVC eerst met PUR-schuim te bespuit en. Zo kun je fraaie stronken maken die een onderstuk van een plantenwortel- of van een mangroveboom lijken.

 

De isolatiebuizen voor waterleiding kun je de gewenste vorm geven door er een stevig stuk geplastificeerd metaaldraad in te steken. of ander draadje kun je het plaatselijk insnoeren of omwinden met een dikkere draad of touw om een wurg liaan te imiteren. Zo maak je gemakkelijk takken, lianen en uit de wand stekende boomwortels. Wat ook goed werkt is een skelet van (geplastificeerd) gaas maken, dat opvullen met een of ander materiaal, zoals steenwol of er PUR in spuiten. vele mogelijkheden zijn er dus.

De potgrond vermengen met een kwart deel zand ook kan turf worden toegevoegd. Zonder zand of door  gemengde (liefst) synthetische vezel (bijv. van restanten drainagebuis) krimpt de met Flevopol aangemaakte specie namelijk nogal sterk. Reken er maar op dat je tenminste in twee lagen moet werken. Flevopol kun je voor ons doel beter niet meer dan tot 1:1 met water verdunnen. Voor makkelijke verwerking voeg je zoveel toe als nodig is om een smeuïge brij te verkrijgen. Drogen duurt lang, minstens een week. Leg losse stukken gerust buiten of zet een ventilator op je werk(stuk). Na drogen voelt het geheel hard aan, maar blijft toch vervormbaar. In de bak blijkt het materiaal maar langzaam water aan te nemen, in het begin lijkt het zelfs waterafstotend te zijn. Later wordt het zacht zonder echter uit elkaar te vallen. Voordeel daarvan is dat je er makkelijk plantjes op vast kunt zetten. Dat doe met in stukjes geknipte paperclips. Op het nog

Flevopol Flevopol

droge materiaal kun je epiphyten gemakkelijk vastlijmen. Veel plantjes blijken er verbazend snel op te wortelen.

Gebruik je het systeem onder water of komt sproeiwater met het materiaal in aanraking, dan blijkt het materiaal langdurig nogal wat roodbruine kleurstof af te geven. Zo wordt het water in het aquariumdeel van een paludarium prachtig colawater. Nadeel is natuurlijk dat dit ten koste gaat van het toch al schaarse licht voor de waterplanten. De vissen vinden het prima! .

Zie  http://www.frogworld.nl/dutchvivariumslk.html  voor het paludarium van onder andere van Loek van de Klugt waarin het systeem is toegepast.

Hans Meulblok

 

    

 

Takken en een volledige wand behandeld met de flevopol methode.