5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bromelia's  kweken en verzorgen in de kas, en in het terrarium.

Door  Bert Westerman en Hans Meulblok

In mijn terrarium heb ik al tientallen jaren Bromelia's. In het verleden waren dat meestal geen botanische bromelia's, maar prachtige gekleurde planten welke door de kwekers worden gekweekt. Maar in de jaren 90 komen de botanische Bromelia meer op de markt. Bert Westerman (met zijn vrouw) is een van de weinigen in Europa die de botanische bromelia's kweekt en nieuwe soorten importeert en deze voor de hobbyisten vermeerderd. In zijn kas aangekomen verteld Bert over zijn kwekerij, zijn grote hobby: 
Mijn passie was eigenlijk gifkikkers maar omdat er planten verzamelaars in de familie zitten ben ik uiteindelijk overgegaan naar het kweken van bromelia's. De grondslag ligt bij een familielid Ep van Dijk ,toen ik een jongen van 8 jaar was had hij al gifkikkers ,bromelia's en orchideeën etc. .Ik werd later helemaal bevlogen van Bromelia's en ben die gaan verzamelen en kweken .Weggooien was geen optie dus moest ik ze verkopen. We hebben nu ongeveer 1000 verschillende planten in de collectie van veel verschillende geslachten uit het genus der Bromeliaceeën. We verkopen aan liefhebbers verzamelaars en terrarianen. Veel planten worden erg groot maar er zijn er ook die toch goed geschikt zijn in een terrarium en niet te groot worden. Het grote probleem in een terrarium is het klimaat. Als het klimaat niet klopt, heb je veel last van rotting; te nat. Belangrijk zijn licht en lucht. Bromelia's hebben veel licht nodig en prefereren  goede ventilatie als de planten besproeit zijn. In een terrarium is het zaak dat de bladeren eigenlijk binnen 2 uur droog zijn; constant nat vinden ze niet erg prettig. Er moet echter wel water in de trechters staan. Ook het opbinden is belangrijk. Er mag niet te veel mos om de bases zitten. Er moet lucht bij kunnen komen om ze te laten wortelen. Handig is het om ze op takken te plaatsen met reepjes nylonkous. Dit materiaal zet uit en krimpt zodat de planten niet weer los komen te hangen. Het werkt dus als elastiek en begroeit op den duur ook nog. Om terug te komen op het Terrarium is het zo, dat hoe groter de bak hoe beter het klimaat beheerst kan worden. Geschikte planten zijn Neoregelia en Vriesea guzmania. Van het geslacht Neoregelia zijn de meeste planten erg dankbaar. Veel licht is een must om ze op kleur te houden en ze maken dan veel jonge scheuten. Je moet de scheuten van tijd tot tijd toch een keer knippen en weer inplanten omdat ze rhizomen maken en op den duur dus van de moederplant weg groeien. De meeste Vriesea stekken in de okselbladeren van de moederplant en kunnen dus jaren staan zonder te worden verplaats. Meststoffen krijgen ze in een terrarium vanzelf. De kikkers zorgen al voldoende voor de bemesting. 

 

BromeliaBromelia

Bromelia's hebben een functie in de natuur en in het terrarium. Ze vangen water op in de kelken van de plant en is de eerste levens behoefte van de pijlgifkikkers. Ze leggen daar hun eieren in en de larven kunnen ook daar nog een tijdje in leven totdat ze naar een poel of plas worden gebracht .

De Bromelia is epifytisch. Deze onttrekt geen voeding aan de plaats waar hij opgroeit, maar voedt zich door de stoffen welke via het regenwater in de kelk zitten. Dat moeten in mijn terrarium natuurlijk ook gebeuren,  regenwater is daar zeer geschikt voor. ik gebruik in het regenwater geen extra voedingstoffen.

Maar wij willen meer soorten in het terrarium. Welke kunnen we dan het beste kopen. We moeten kijken naar de grootte van het terrarium. Bromelia's groeien in de natuur meestal in groepen. Dat is logies, de zaden komen meestal in de omgeving te recht en zo ontstaan veel bromelia's van dezelfde soort in de bomen. In het oerwoud zien we de bomen en takken volledig begroeit met bromelia's, ook diverse soorten door elkaar. Op de stam bevinden zich mossen en Tillandsia's. Ook verlangen ze veel licht. Ik heb ook eieren en larven aangetroffen in de bromelia's. De kikkers brengen de larven naar een poel of plas. We moeten dit ook in het terrarium na bootsen er moet dus altijd water in de kelken staan. Houd dit bij en ververs het water door tijdens het sproeien vers water in de kokers te brengen. Handmatig sproeien is dus belangrijk. Onderhoud je terrarium goed, zodat je zowel van je planten als van je kikkers kunt genieten.

Voor meer informatie of bestellingen van Bromelia's zie

http://bromelien-westermann.eu

Bert Westerman en Hans Meulblok

Tekstcor: Jos Hoedeman

 

 

 

Overzicht  vele soorten Bromelia's

https://www.bromelien-westermann.eu/nl/alle-bromelias_c59.html

 Peperimonia Peperimonia