5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vrijdag 9 maart – vertrek Kwai-Kwai.

bij het gebruikelijk ochtend ritueel van scheren/wassen e.d. wordt door Hans gevraagd of ik het schema wel recentelijk nog eens beken heb. Volgens hem hebben we nog een dag te gaan in Kwai-Kwai. Een vlugge check leert dat ie gelijk heeft maar alles is reeds in gereedheid gebracht voor vertrek en Moons staat ons reeds op te wachten in Atjoni. Waar dit misverstand vandaan komt?
We zijn echter uitgekeken op Kwai Kwai en kunnen de rust niet aan en willen naar Paramaribo.
Henna gebeld en deze meldde dat er een conferentie in Paramaribo gehouden werd en alles vol zat. Later belde ze dat er toch nog iets geregeld kon worden maar toen waren we al onderweg naar Paramaribo.
Frits liet Moons  maar eens wachten (Boontje komt om zijn loontje) en liet ons rustig lunchen alvorens de terugtocht aan te vangen. Op de kade echter geen Moon te bekennen. We hadden een busje verwacht maar Moon was weer met twee auto’s gekomen, de 4WD pick-up en een personen auto. Mooi om 13:30 vertrokken uit Atjoni arriveerden we na een kleine 3 uur bij de Caribean Inn waar we een nacht zouden verblijven alvorens weer naar het “Blue heaven” hotel te kunnen gaan.
Het diner werd genuttigd bij ’t vat waar we heerlijke frieten met mayo en entrecote bestelden, smullen !

Zaterdag 10 maart – verblijf te Paramaribo.

De slaap in het Caribean Inn viel bij de meesten van ons slecht. Geert Jan kon de slaap niet vatten en probeerde dit op de bank in de zit kamer. Hans kroop weer in de dekbed overtrek om zo de vlooien te ontwijken en Louis worstelde zich overal doorheen. Ik had nergens last van en had een goede nachtrust. Niet verwonderlijk want de gehele vakantie had iedereen behoorlijk last van muggensteken en spoot en smeerde zich continue in. Ik daar en tegen heb weinig tot geen last van ook maar iets gehad en heb meermaals door spuiterij en smeerderij overgeslagen.
Maar goed. Snel wat taxi’s geregeld en verhuisd naar het hotel in Paramaribo. Om de tijd te doden totdat we konden inchecken onder leiding van de gidsen Hans & Louis de diverse bezienswaardigheden van Paramaribo opgezocht. O.a. de Waterkant, overdekte markt, monumentenwijk, de houten kathedraal en de Palmentuin.
m.n. de Houten Kathedraal is het bezien waard en staat niet voor niets op de Unesco lijst.

’s Middag werd na het inchecken het bed opgezocht door Geert-Jan en Louis om even wat bij te slapen. Hans en ik gingen flappen tappen waarbij de ik de pas in de verkeerde gleuf schoof. Even werd het nog warmer maar onverwacht snel was er een service monteur ter plekke die mijn kaart bevrijdde uit zijn benarde positie. Soms wordt je toch verrast door de onverwachte service die klaarblijkelijk geleverd kan worden.

Zondag 11 maart – verblijf Paramaribo.

Het plan was om bijtijds naar het onafhankelijkheids plein te gaan om de vogeltjes bijeenkomst te bekijken. Groot was echter de teleurstelling we waren te laat. Het begint, naar we hoorden, al ’s morgens om 7 uur en is omstreeks 9 uur alweer voorbij, jammer ! Dan maar de taxi naar Meerzorg om per boot de rivier weer over te steken en de brug te bekijken. Deze rijst 80 meter hoog boven het water op zijn hoogste punt en mag niet betreden worden door voetgangers. De voetgangers die toch de brug betreden worden vriendelijk doch dringend verzocht niet te springen. De brug schijnt populair te zijn bij mensen die het niet meer zien zitten. Bij terugkomst is er nog een wedstrijd gaande over 10 km zwemmen en bezoeken we het fort Zeelandia. Hier krijgen we een rondleiding door een gids die e.e.a. over de historie verteld van de slavenhandel t/m meer recent, waarbij er niet lang stil gestaan werd bij de december gebeurtenissen (waar overigens nog steeds een proces over loopt lezen we geregeld in de lokale kranten).
’s Avonds gaan we gezellig uit eten met Henna en Frits om een geslaagde vakantie af te sluiten.

Maandag 12 maart – vertrek Paramaribo.

Om de tijd door te komen totdat we ’s avond om 18:00 uur vertrekken richting vliegveld gaan we nog naar een vlindertuin in Lelydorp. We worden hier verrast door een mooi opgezette tuin waar een 20 tal vlinders (van de geschatte 150.000 die er in Suriname voorkomen. Dag en Nacht vlinders wel te verstaan) gekweekt worden voor de export naar andere tuinen over de hele wereld. Tevens worden er tapijt slangen en twee soorten savanne schildpadden gekweekt (de rood en geel potige) wij kennen ze ook wel als kolenbrander schildpadden. In een toonzaal worden schilderijen en displays getoond van voornamelijk vlinders maar ook aanverwante insecten als cicaden, kevers e.d. Op de bovenverdieping een schitterend panorama dat met een diameter van 38 meter alle landschappen van Suriname toont met een verscheidenheid aan dieren die daarin voorkomen. De stichter van de tuin en schilder van het panorama gaf zelf aan nog niet klaar te zijn en op details nog e.e.a. te moeten bijwerken.
Na de taxi terug genomen te hebben lieten we ons in de saramacastraat af zetten waar we nog wat souvenirs wensten te kopen. Tot slot nog een laatste keer naar ’t vat en dan is het tijd voor de reis naar het vliegveld.
Op Zanderij worden we geconfronteerd met de nodige controles wat nogal wat tijd vreet maar deze schijnen tegenwoordig te moeten gebeuren. Mooi op tijd vertrekken we dan in de Airbus weer richting Schiphol waar we na een vlucht van zo’n 9 uur weer vellig landen om ook daar weer veelvuldig gecontroleerd te worden. Onwaarschijnlijk dat er nog steeds zaken door glippen maar ik hoor nadien dat er toch weer iemand was die in zijn elektrische rolstoel drugs wilde smokkelen. Hoe dom kan men zijn !

Nadat we dan opgehaald zijn door de ouders van Geert-Jan, Ria en Trudie is het tijd om de kou van Nederland tegemoet te treden Brrrr ! wordt weer wennen.