5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Gambia 2018

 

Algemene informatie

 

Ligging:

Gambia bevindt zich tussen de evenaar en de Noorder Keerkring en ligt dus geheel in de tropische zone. Het jaar kent een droog en een nat seizoen. In onze zomer is het regentijd (juni – half oktober) in Gambia. Het is warm (tussen 32 en 40 graden) en drukkend door de hoge luchtvochtigheid (80 %). Je kunt Gambia dus het best bezoeken in de droge tijd gedurende de maanden november tot juni. Bedenk wel dat de temperaturen vanaf april flink oplopen. In de periode dat wij het land bezochten was het in de kustzone 30 graden. In het binnenland liep de temperatuur op tot boven de 35 graden. Gambia is met een oppervlakte van 11.295 vierkante km (dat is een derde van Nederland) het kleinste land op het Afrikaanse continent. Van west naar oost meet het land ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km.

Landschap:

Het landschap van Gambia wordt gedomineerd door de Gambia rivier. De invloed van het getij is tot 200 km landinwaarts merkbaar. In dit rivierlandschap is de mangrovevegetatie kenmerkend. Het zuidelijke deel heeft een savanne karakter.

De plantengroei is niet erg weelderig, omdat door de ligging net onder de Sahelgordel er sprake is van een semi-aride tot aride landschap. Net na de regentijd (november) maakt Gambia echter een verrassend groene indruk. Gambia is nog platter dan Nederland. Het hoogste punt is slechts 39 boven de zeespiegel.

Nieuw in het landschap zijn de toeristengebieden met de bloemrijke tuinen en parkachtige vegetatie.

 Bevolking:

Gambia telt naar schatting 1,5 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is ruim 100 inwoners per vierkante km. Daarmee is Gambia een van de dichtstbevolkte gebieden van Afrika. Een groot deel van de bevolking woont in het kustgebied. De gemiddelde levensverwachting is in Gambia een flink lager dan in Europa (54 jaar). De gezondheidszorg is een stuk minder dan in Nederland. Per 12.000 inwoners is slechts één arts beschikbaar. De zuigelingensterfte is o.a. hierdoor erg hoog.

Analfabetisme is omvangrijk. In Gambia 73 %. Momenteel volgt ongeveer de helft van de kinderen basisonderwijs. Het grootste probleem is het schoolgeld, dat door veel ouders niet kan worden betaald.

 Ezel met kar en kinderenEzel met kar en kinderen

Wegen:

Met uitzondering van de kustzone zijn de wegen slecht en wegaanduidingen zeldzaam. Hoewel er flink aan de wegen wordt gewerkt, zijn sommige gedeelten van de Senegambia highway rijk aan kuilen. Taxi’s zijn overal en de prijzen variëren van erg goedkoop tot West-Europees duur. Het is raadzaam om van tevoren een prijs uit te onderhandelen. Erg goedkoop zijn de locale zgn. “bushtaxi’s”. Ze zijn te herkennen aan de geel met groene kleur en staan op alle belangrijke punten. Het lokale vervoer gaat vaak met minibusjes die tot 20 personen inclusief hun bagage (grote tassen, kippen en geiten) vervoeren. Wij reisden met een busje waarin plaats was voor 8 personen. De koffers werden op het dak van het busje vervoerd. Het is raadzaam om plastic vuilniszakken of soortgelijk materiaal mee te nemen om koffers en speciale apparatuur, zoals bv camera’s, te beschermen tegen het fijne stof. Dit wordt door het verkeer opgestuifd en kruipt overal in.

 VisarendVisarend

Geld:

De munteenheid van Gambia is de Dalasi. De waarde van € 1,- = 55 Dalasi . Het wisselen van euro’s, Amerikaanse dollars of Britse ponden levert geen problemen op. Wisselkantoren zijn vooral in de kuststreek en in de grotere steden te vinden. Veel hotels hebben een wisseldesk, maar de koersen zijn hier wat ongunstiger. Er bestaat ook de mogelijkheid om (legaal) op straat te wisselen. De bekende creditcards zijn alleen te gebruiken in banken en in de grotere hotels. Naast contant geld zijn reischeques een goed alternatief. Bovendien kan op steeds meer plaatsen met euro’s betaald worden.

Afdingen is een gewoonte in Gambia. Echte regels ervoor zijn niet te geven. Vriendelijk blijven is een probaat middel.

 HamerkopHamerkop

 Taal:

Engels is in Gambia de officiële taal in het onderwijs en bij de overheid. Ongeveer de helft van de bevolking beheerst de taal redelijk goed. Vooral de kinderen beheersen zinnen als “give me sweet, give me pen or give me money” prima. Overigens spreken de meeste jongelui opvallend goed Engels. Het is dus niet nodig om Mandinka, Fula, Wollof of een van de andere 30 locale talen te leren. Je kunt in Gambia ook vaak terecht met de franse taal.

 GlasnsspeeuwGlasnsspeeuw

Accommodatie:

Gambia ontwikkelt zich als een wintervakantie bestemming voor Europeanen. Vandaar dat vooral in de toeristische kuststrook overal goede hotels te vinden zijn. Van groot en luxe tot klein en gezellig. Op zich zijn het ideale uitgangspunten voor een korte vogelvakantie. In Gambia zul je geen campings vinden zoals wij die kennen. Het is niet verstandig om vrij te kamperen. Daarnaast heb je “kampen” dit zijn resorts met hutjes. Je kunt dit een beetje vergelijken met Center Parks in een sobere uitvoering. Grote voordeel is dat deze vaak midden in een goed gebied liggen. De mensen in Gambia zijn erg vriendelijk en behulpzaam, toch zijn de zgn. bumsters of hustlers een ferme bron van irritatie. Deze – vooral jonge mannen - blijven vragen waar je vandaan komt, wat je naam is, of je van hun land Gambia houdt en vooral of je al een gids hebt gehuurd, of je geen souvenirs wilt kopen of een taxi wilt huren.

 Scharrelaar Scharrelaar

Eten en Drinken:

Over het algemeen is het eten in Gambia goed en goedkoop. In de toeristengebieden staan allerlei Europese en Chinese gerechten, evenals Afrikaanse schotels op het menu. Daarbuiten ben je vaak aangewezen op restaurants die bij de overnachtinggelegenheden horen. Traditionele gerechten in Gambia zijn vaak stoofgerechten. Probeer in ieder geval chicken benanchin (in palmolie- en tomatensaus gekookte groenten en vlees met rijst), beef domoda (vlees gestoofd in een dikke pindapuree, eveneens geserveerd met rijst) of barracuda (vis). Naast de traditionele West-Afrikaanse palmwijn wordt vaak het locale Julbrew bier gedronken. Gekoelde dranken zijn overigens overal verkrijgbaar. Het voedsel is vaak van betrouwbare kwaliteit en levert meestal geen maag- of darmklachten op. Uiteraard is ook hierbij voorkomen beter dan genezen.

 Theo, Willie en zijn vrouwTheo, Willie en zijn vrouw

Gezondheid:

In Gambia zul je overal veilig en comfortabel voelen. Toch is aandacht voor de gezondheid van groot belang. Er komt namelijk een heel scala van vervelende tropische ziekten voor, waar wij ons gelukkig tegen kunnen beschermen. Hoewel deze vaccinaties niet verplicht zijn voor Gambia, is het erg onverstandig ze niet te nemen. Wij hebben ons in laten enten tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A en B. Ben je aanvullend verzekerd dan wordt dit vaak vergoed. In mijn geval, via Achmea, zelfs voor 100%. Malaria is een van de grootste risico’s in het gebied. Het gebruik van een preventief middel is, zelfs in het droge seizoen, nodig. Verschillende bezoekers worden getroffen door de zgn. “Banjul Belly”. Het is daarom verstandig voldoende middelen tegen diarree in de reisapotheek te doen. Zoals gezegd zijn dergelijke klachten vaak te voorkomen door verstandig om te gaan met eten en drinken. In de tijd dat wij Gambia bezochten was het gemiddeld 35 tot 40 graden. Zonnebrandolie, shirts met lange mouwen en een zonnehoed zijn onmisbaar.

 ikik

Handigheidjes:

  • Neem 2 zaklampen (1 reserve) mee, in het binnenland is vaak geen stroom. Het is er na 19.00 uur al aardedonker en zonder een lamp zie je niets.
  • Neem gewone balpennen mee, deze kun je gebruiken als geschenk voor de lokale bevolking. Zij zijn er erg dankbaar voor.
  • In het binnenland zijn op verschillende plaatsen stroom aggregaten die op bepaalde tijd aan staan. Heb je batterijen op te laden vraag dit dan aan je gids. Zij weten meestal wel een plek.
  • Draag luchtige kleding en zorg voor een goed paar schoenen.
  • Bewaar gegevens zoals: Paspoort nummer (ook kopien), rijbewijs nr, reisverzekering gegevens, belangrijke telefoon nummers zoals bv bij verlies of diefstal credit kaart, pasnummers etc. op

 bijeneterbijeneter

 

 The final trip plan from 19e Januari  til 1e Februari 2018 to Gambia

 

 koekoe

 

Day 1 (19e Januari): Departure from Amsterdam 16.15 uur with TUI FLY. Arrivel Bajul 23.30 uur (lokal time)  Laibo will take care for the transportation from the airport to  Senegambia Hotel.

 WaterlelieWaterlelie

Day 2 (20e Januari): Full day trip to Tanji Bird Reserve and Madiyana Waterways and we will have lunch at African Queen Restaurant near Tanji.

 Bijeneneters bij hun nestBijeneneters bij hun nest

Day 3 (21e Januari): Full day trip to Brufet Woods and Camaloo Corners. Lunch at Alibaba Restaurant.

 BijenetersBijeneters

Day 4 (22e  Januari): Full day trip to Abuko Nature Reserve and Kotu Creeks and ponds. Lunch at Alibaba Restaurant

 BijeneterBijeneter

Day 5 (23e Januari): Departure from Senegambia to Marakissa  Woods and Yundum Woods. Lunch and Diner at Marakissa River Camp.  You have to book Marakissa. They are already aware. (€ 28,- p/p) 1 night (4 persons, 2 rooms) 

                                   

Day 6 (24e Januari): Departure from Marakissa to Tendaba and on the way to Tendaba we will have stop at Kampant Rice fields where we will have lunch (wich will be bread, Canned Beef, Sardines and some fruits like bananas, watermelon etc.) After we will have stop at Kiang West  National Park.

 

Day 7 (25e Januari): In the morning we will have boat trip in Tendaba to Tunku and Kisi creeks and after the boat trip we will visit Tendaba Rice fields. In the evening we will visit Tendaba woods and the Airport.

 KrabKrab

Day 8 (26e Januari): Departure from Tenbaba to Georgetown and on the way we will have stop at Jahali swamps and where we will have lunch (Bread, Canned Beef, Sardines and fruits).

 HagedisHagedis

Day 9 (27e Januari): We will visit Baobolong Bush Track in the morning and in the evening Basang quarry (the breeding ground for the Red- Throadted Bee-eaters).

 Baobabboom Baobabboom

Day 10 (28e Januari): We will visit Georgetown Bush Track in the morning and in the evening we will have Boat Trip in Georgetown from Baobolong Lodge to Junction in the Gambia River and if we are lucky we will see Hippos.

 WiellewaalWiellewaal

 

Day 11 (29e Januari): We will visit the Wetlands in the North Banks such as Kuntaur Wetland, Nyangabantang Wetland. Panchang Wetland and Kaur Wetland.

 VissersVissers

 

Day 12 (30e Januari): Departure from Georgetown to Senegambia we will have stops when we see interesting birds on the way.

 

 

Day 13 (31e Januari): Full day trip to Tujering Woods and Bijilo Forest Parks.

 ZeearendZeearend

 

Day 14 (1e Februari): Extra kamer voor spullen op te slaan tot s ’avonds. Laibo wil take care for transportation to  the airport. Departure  Banjul 23.55uur Arrivel Amsterdam 7.40 uur.

Gewonde visarendGewonde visarend

 

Day 15 (2e Februari): Thuis

 BilhornBilhorn