5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Terrariumbouwen

Ik ben al 35 jaar bezig het met bouwen en houden van aqua-terrariums. In 1960 had ik al mijn eerst aquarium. In 1977 maakte ik mij eerste terrarium 120cm x 50cm x150cm.

Weinig mensen wisten hoe zo’n terrarium er uit moest zien. Samen met een aantal andere liefhebbers hebben we terrariums ontworpen en gebouwd. Door de jaren heen is zo de ideale bak ontstaan en wordt nog steeds verder ontwikkeld. In de loop van de tijd zijn er veel verschillende materiaal gebruikt; zoals achterwanden van kurk, synthetisch doek, varen-wortel en ook de Flevopol methode is toegepast. De toegepaste verlichting varieert van TL, PL tot LED verlichting.. We hebben Terrariums van hout en glas en kunststof met verschillende liefhebbers uitgeprobeerd.
Het meedoen aan keuringen van de NBAT heeft geleid tot nieuwe ontwikkelingen in de bouw van terrariums. Bij deze keuringen heb ik ook hoge resultaten behaald. Zo ben ik ca 20 keer kampioen van het district Oost-Brabant en mocht ik 15 keer meedoen met de landelijke keuring. Daarbij ben ik in 1992 en 2010 en 2016 Landskampioen van Nederland geworden.
In het jaar 2000 heb ik een terrariumboekje geschreven onder de titel PRAKTISCHE TERRARIUMWIJZER 1. Het is uitgegeven door de dierenspecialist OD (overdieren) en is nog steeds te koop. Het geeft een overzicht hoe je terrariums kunt bouwen en geeft veel nuttige tips over het terrariumhouden in zijn totaliteit. Het is nog steeds actueel.
Ook bezocht ik met mede hobbyisten Suriname, Frans Guyana, en Costa-Rica om het oerwoud te beleven. Deze reizen zijn zeer leerzaam geweest. Het houden van Hagedissen, Anolissen, Phelsuma’s en Pijlgifkikkers stond in1980 nog in de kinderschoenen. Herman Oostveen (eigenaar van de Donkere Gaard in Utrecht) voerde in de jaren 80 deze dieren in en gaf voorlichting hoe we deze dieren gehouden moesten worden. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Als u een terrarium gaat kopen of bouwen kunt u via deze site veel leren. Daarom heb ik deze site gemaakt.
Ook geeft ik al 30 jaar terrariumlezingen in Nederland en België bij aquarium- en terrariumverenigingen. Lid worden bij een vereniging is erg belangrijk. Daar krijg je voorlichting uit de praktijk. Op internet kun je ook veel informatie vinden, maar daar komt niemand naar je bak kijken als het fout gaat. Zorg goed voor je dieren; zij zijn van jou afhankelijk. Bestudeer de kikkers en hagedissen, geef ze wat ze moeten hebben.
Ik geniet al heel lang van deze mooie hobby, ik hoop dat u dat ook doet. Geniet van deze website.

Veel succes met het terrarium.

Hans Meulblok