5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 Hierbij een nieuw overzicht van onze lezingen en shows van Hans Meulblok

en Theo van Meegen in 2021

 

Hans MeulblokHans Meulblok

TropenwereldTropenwereld

E-mail     hj.meulblok@home.nl

 

 

 

nieuwe lezingnieuwe lezing

"Wat hebben we een mooie hobby"     (Nieuw)

Een nieuwe presentatie waarin we onze hobby in alle facetten voorbij laten komen. Met medewerking van diverse keurmeesters, districten en eigen materiaal is een presentatie in elkaar gezet met het mooiste wat onze hobby te bieden heeft. Alle categorieën die door de NBAT onderscheiden worden, en meer, wordt u in een avondvullend programma gepresenteerd. Diverse district en landelijke kampioenen passeren de revue en zullen u verbazen met wat deze liefhebbers kunnen realiseren binnen de “wanden” van het aquarium, terrarium of tuin.

 lezing wat hebben we een mooie hobbylezing wat hebben we een mooie hobby

 

 

De show " Tropenwereld"   ( nieuw)

 Deze nieuwe spectaculaire show brengt u natuur en hobby gebied op vele plaatsen in de wereld. Hij bestaat voor een zeer groot deel uit tientallen filmbeelden en foto opnamen welke we nooit eerder gebruikten. Een show heel anders dan onze “oude” , goed ontvangen, show “Tropische avonturen”.

Filmopnamen van vijvers, ijsvogels, Haviken, ‘s Werelds grootste aquarium maar ook kleine vivariums, onderwater opnamen in het Malawimeer. Een bezoek aan de wereld zeeën in Azië met Manta roggen en kleurrijke vissen. De grootste waterval in Brazilië, de oerwouden van Suriname en Costa Rica met veel reptielen en vissen, Australië met zijn vogels.

Voor  beeld informatie van deze show  klik op de link       https://youtu.be/FIckRp5r-HY

 

 

“Een plantje meer of minder maakt dat uit ?”  

In deze nieuwe plantenlezing laten wij u zien dat planten in een aquarium wezenlijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je een mooi plantenbestand krijgt en houdt. We hopen u met deze lezing hiervoor wat handvatten aan te reiken en laten diverse mooie en minder mooie “bakken” de revue passeren. De soorten rijkdom is gigantisch en we zullen altijd keuzes moeten maken, ook in deze lezing dus. Niet alle aandacht gaat uit naar “nieuwe” planten maar ook de “oude” krijgen de aandacht die ze verdienen.

Ook de laatste trend wordt aangestipt en we kijken hoe dat bij een enkele liefhebber in de praktijk gebracht wordt.

Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan het fenomeen keuren en zal dat gedurende de hele presentatie een rol op de achtergrond spelen als er gesproken wordt over het maken van m.n. combinaties en positie van plantengroepen.

Dit alles wordt u gebracht door een bekend sprekers koppel dat zijn sporen in de liefhebberij ruimschoots verdient heeft en zoals u van ons gewend bent, met een passende muzikale begeleiding.

 

vissen met ballenvissen met ballen

 

“Vissen met ballen”   ( Nieuw )

Hengelaars denken bij bovenstaande aan gigantische karpers die ze aan hun hengel krijgen. Maar anders dan de titel doet vermoeden gaan we niet met een hengeltje aan de waterkant zitten wachten totdat de karpertjes willen bijten. Aquarianen denken natuurlijk bij “Vissen met ballen” aan cichliden ! Cichliden zijn al lang op deze aardkloot aanwezig en behoren tot, denk aan de maanvis, de oudste aquarium vissen. Er is bijna geen aquariaan die niet ooit een cichlide verzorgd heeft. Kersebuiken, apistogramma’s en maanvissen behoren tot het standaard assortiment wat in elke aquariumzaak aangeboden wordt. Hans en ik nemen u mee in de wondere wereld van de cichliden die zoveel meer te bieden heeft. Via een korte introductie wat nu eigenlijk cichliden zijn en hun plaats in de “levensboom” gaan we de verspreiding duiden. Alle herkomstgebieden gaan we langs en zullen u met de grote verscheidenheid van cichliden laten kennismaken. Ook voor niet cichliden lieghebbers is dit een interessante avond vullende presentatie voorzien van passende muziek en prachtig beeldmateriaal.

 

 

 

 

Surinaamse vlagSurinaamse vlag

Den.AzuresDen.Azures

 

lezing de diamanten van het oerwoud van Surinamelezing de diamanten van het oerwoud van Suriname

 

 

  

 

 

 

 

 

 

“De Surinaamse diamanten in het oerwoud”     (Nieuw)                                  

 In deze show nemen wij u mee naar het Surinaamse oerwoud en tonen u de diverse locaties die we in wisselende samenstelling bezocht hebben door de jaren heen.

Met veel film opnamen van het prachtige oerwoud, onderwateropnamen van vissen die wij in ons aquarium houden, nacht kikkers, Pijlgifkikkers, Slangen en andere reptielen.

 We laten de habitat van vele kikkers en hagedissen zien. Een grootte verscheidenheid aan planten, o.a. Bromelia’s en Tillandsia’s, dewelke wij in ons terrarium kunnen houden, passeren de revue. Suriname kent ook een rijk vogelleven, vele vertegenwoordigers hiervan komen voorbij gevlogen. Natuurlijk worden ook de mensen welke in het oerwoud leven, zoals de Boscreolen en indianen, niet vergeten. Dit alles en meer laat u een prachtige avond beleven met vele handvatten voor de verzorging van vissen, kikkers en hagedissen in ons aquarium of terrarium.

 

 

Terrarium hans Meulblok2018Terrarium hans Meulblok2018

 

 

“Kwakers en fluiters in het terrarium en in de natuur ”  (Nieuw)

 Kikkers houden in een tropisch regenwoud - terrarium, wat kunnen we aan kikkers goed samen houden en kweken. De samenstelling van het terrarium met de diversiteit van de planten zoals, Tillandsia’s, Bromelia’s, Varens welke erg belangrijk zijn voor de kweek. Hoe kan het terrarium of kweekbak er uitzien. De verlichting en vochtigheid graad  en temperatuur. De voedsel kweek van fruitvliegen, krekels en springstaarten. Kikkers in hun habitat, natuur opnamen in het oerwoud. Bromelia’s en Tillandsia’s in het bos en in het terrarium.

 

  

Kikkers en vissen in Costa Rica en Sri LankaKikkers en vissen in Costa Rica en Sri Lanka

“ De vissen en kikkers in de natuur van Costa-Rica en Sri Lanka” 

We nemen u mee door de oerwouden van Costa-Rica waar we diverse vissoorten en kikkers tegenkomen. We reizen door tropisch regenwoud, nevelwoud en varen op een rivier waar leguanen en basilisken zich aan ons laten zien in hun volle glorie. De natuurparken San Gerardo, Corcovado, Manuel Antonio, Monteverde, Rincon de la Viega, La Fortuna en Tortuguera hebben we diverse biotopen bezocht. We hebben kikkersoorten, grote hagedissen, kaaimannen en ook vissen waargenomen. Een diversiteit aan landschappen, vele soorten oerwoud zoals nevel wouden, laag en hoog bos en de moeras gebieden. Op de oevers van rivieren komen veel vogels voor. Na de pauze brengen we een bezoek aan de natuur in Sri Lanka waar we een stuk natuur beleven met grote dieren. maar ook kikkers en hagedissen en vissen die wij in ons aquarium houden. We laten U de overeenkomsten met de natuur zelf ondervinden. Hierdoor krijgt U weer nieuwe inspiratie voor uw hobby.

 Een van de vijvers die voorkomt in de lezingEen van de vijvers die voorkomt in de lezing

 

 

“Sprankelende vijvers”    ( Nieuw)

Na de veelvuldig gepresenteerde en goed ontvangen vijverlezing “Vijvers een lusthof”, is er dan nu een nieuwe vijverlezing.

Deze presentatie schotelt u de vele facetten van de vijver voor. Vijvers als centraal punt in de tuin. Vijvers als inspiratie bron voor moderne en traditionele kunst. Vijvers als “save haven” voor amfibieën en “last-but-not-least” de vijver als trekpleister voor onze gevleugelde vrienden. Niet alle gasten bij de vijver zijn gewenst andere meer dan gewenst en van enkele gasten worden hun “kwade” bedoelingen getolereerd. Ook als niet vijveraar zult u aan uw trekken komen bij deze vijverlezing die weliswaar het water als uitgangspunt heeft maar het onderwerp breed benaderd. Dit alles wordt gepresenteerd door een koppel dat hun sporen in de vijver liefhebberij ruimschoots verdiend heeft en wordt begeleid door passende muziek.

Vijvers een lusthofVijvers een lusthof

 

“ De vijver een lusthof ” 

 Een avondvullende lezing die voor de pauze een breed scala aan vijverplanten de revue laat passeren. Inheemse planten en ook winterharde planten uit andere streken zullen aan bod komen alsook exotische planten die hun waarde nog moeten bewijzen. Na de pauze zal de fauna behandeld worden en wat men zoal kan verwachten bij een vijver aan gewenste en ongewenst gasten. Ook wordt kort stil gestaan bij de huidige problematiek van de amfibieën in Nederland m.b.t. de vaak “Koningin van de vijverplanten de Waterlelie ” De vijver is niet compleet zonder een variant van de waterlelie. Inmiddels zijn er van de 50 á 60 oorspronkelijke soorten zo’n 2500 variëteiten door selectieve kweek en kruisingen verkregen. Deze zijn niet allemaal even geschikt voor elke vijver en velen al helemaal niet voor ons klimaat. Vele soorten en variëteiten passeren de revue evenals tips waar op te letten bij aanschaf, verzorging en wat er al niet meer komt kijken omtrent deze prachtige vijver plant.

 

 

 

De Show: “ Tropische avonturen “

Wij nemen u mee naar o.a. Afrika (Malawi en Tanganyika) zowel in het vivarium als in het meer, Indonesië (Sulawesi) onder water met prachtige vissen ,koralen , een tocht door Australië met prachtige natuur, Zuid en Midden Amerika, Suriname en Costa Rica.met zijn oerwouden  met orchideeën, slangen kikkers hagedissen en vissen. Ook vijvers en zijn vissen, terraria met pijlgifkikkers en Bromelia's, Diverse aquaria's zoals zeewater en gezelschap vivariums. En mooie botanische tuinen zullen aan bod komen. 

 

“Terrarium passie en het oerwoud “

Over de bouw  van diverse terrariums , de achterwanden in vele soorten. Ook de verlichting komt aan bod. De inrichting van het terrarium met stobben en diverse takken.Het maken van poelen en watervallen in vergelijking met de natuur. Verder: vele pijlgifkikkersoorten hoe te houden, hagedissen zoals Anolissen en Phelsuma's , sproei installaties , techniek, Het kweken van voedsel dieren. Ter afsluiting een bezoek aan de oerwouden van Costa-Rica. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 “ Verrassend Australië” 

Laat U overdonderen door de natuur van Australië. Door Theo zijn gedurende een 5 tal weken 2 gebieden bezocht en worden u uitgebreid voorgesteld waarbij de natuur ruimschoots aanbod komt, vissen, reptielen, vogels, planten & natuurlijk de landschappen van de bezochte gebieden (Darwin e.o., de oostkust tussen Brisbane & Sydney)

 

 

 De zeewatershow: “ Paradijs onderwater “

Een show met veel natuur opnamen in de rode zee, de Maldiven en Sulawesi films welke Alexander Buil maakte tijdens zijn duik tochten. Vele koralen, lagere dieren grootte en kleine vissen komen we in de natuur tegen.  Ook zee aquariums met Anemonen  en koralen, kleine vissen met prachtige kleuren. Dat we als liefhebben thuis houden. opnamen welke we tijdens enkele District keuringen konen fotograferen. Kortom een bijzondere show.

 

Gezelschap aquarium Dhr. BevaartGezelschap aquarium Dhr. Bevaart

“ Top vivarium's in het District Brabant ”

 

Een overzicht van alle vivariums welke in de afgelopen jaren zijn gekeurd . Vijvers en zijn planten en vissen. Zeewateraquarium , speciaal bakken welke een biotoop na bootsen en landskampioen zijn geworden, gezelschap aquariums met een planten pracht en vissen, met terrariums en zijn bewoners zoals kikkers en hagedissen. technische details, een veelzijdige avond waar men veel van kan leren. 

 

 

Voor reserveringen van de hierboven beschreven lezingen kunt u contact opnemen met. Hans Meulblok, Tel: +31 (0)412640008 of E-mail hj.meulblok@home.nl   

Alle materiaal zoals een beamer word door ons meegebracht, een projectiescherm wordt door u beschikbaar gesteld.

Hans Meulblok, en Theo van Meegen

 

Recensies van de verenigingen uit hun clubblad

Natuurvrienden-Zwolle - juni 2018

Presentatie van en door Theo van Meegen en Hans Meulblok: 'Tropenwereld' Deze presentatie bestaat voor het grootste deel uit filmbeelden die ons meenemen de hele wereld over. Water bepaalt voor een groot deel onze hobby. We krijgen veel beelden te zien van water, watervallen, natuur, vogels en andere dieren die we in de natuur tegenkomen. Een filmpje over de ijsvogel laat zien, hoe dit vogeltje het water afspeurt en er plotseling induikt om een visje te vangen. Vis is het enige voedsel van de ijsvogel, bij strenge winters heeft hij een probleem. Van de ijsvogel gaan we naar een van zijn prooidieren: het stekelbaarsje. Het stekelbaarsje kun je houden in een koud water aquarium. Hoog zomer wordt de temperatuur dan vaak te hoog.
We gaan naar een vijvertuin in Bergen op Zoom. Hier zijn meerdere vijvers allemaal met elkaar verbonden. In die vijvers zien we een grote verscheidenheid aan moeras- en waterplanten en schitterende waterlelies. Ook krijgen we de tuinen van Ada Hofman te zien. Deze zijn een tijd gesloten geweest. In het voorjaar van 2017 zijn deze tuinen in handen gekomen van een nieuwe eigenaar en in juli weer opengesteld. Via een aantal A1 aquaria gaan we naar het Malawimeer. Wat hier opvalt is, dat de bodem van het meer bedekt is met stenen. Er zwemmen heel veel prachtige vissen rond in het Malawimeer. Een van de leden van Daphnia Boxtel is landskampioen geworden met een Malawi bak. We zien ook een aquarium van Theo van Meegen, een West-Afrika biotoop, waarmee hij 5e is geworden bij de landelijke huiskeuring. Afrika is een werelddeel met een rijke cultuur en een levendige geschiedenis met veel oorlogen. De mensen blijven positief ingesteld en er wordt veel gedanst. Ze leven in een soort kraal, die hen en hun dieren bescherming biedt tegen leeuwen. Hierna gaan we naar Australië. Australië is een continent met een overweldigende natuur. De mensen leven voornamelijk in de grote steden. We zien drone-opnames van de Blue Mountains. In Australië komt een grote verscheidenheid voor aan vogels, zoals parkieten, papegaaien en kaketoes. 6.Pauze In de pauze is er gelegenheid om een drankje te halen..Vervolg van de presentatie van en door Theo van Meegen en Hans Meulblok In Dubai staat het grootste aquarium ter wereld. Deze bak heeft kunststof ruiten van wel 75 cm dik. Ook in Japan staat een heel groot aquarium. Vervolgens gaan we naar de Malediven. We krijgen filmbeelden te zien van duikers, onder andere van duivelsroggen, doktersvissen, koraalriffen, snappers en kogelvissen. Ook zien we beelden van barracuda’s en adelaarsroggen, kappersgarnalen en de grijze rifhaai. Verder worden ons beelden getoond van morenen en schildpadden en als klapstuk de walvishaai. Deze wordt wel 7 meter lang en is niet gevaarlijk voor mensen. Hierna worden we meegenomen naar de andere kant van de wereld: Brazilië en Costa Rica. Ook hier zien we drone-opnames. In Costa Rica leeft een groot assortiment aan slangen en andere reptielen. Het is hier heel erg vulkanisch, er zijn ook regelmatig vulkaanuitbarstingen. Ten slotte gaan we naar Suriname. Suriname is een prachtig land, Hans is er wel 10x geweest. Je maakt als je daar bent een kamp, slaapt in een hangmatje met een zeil boven je hoofd. Hier zie je veel kolibries, er zijn
Natuurvrienden-Zwolle - juni 2018 

ongeveer 140 soorten zoogdieren, veel kikkersoorten, insecten, vlinders en nachtvlinders. Er zijn 8 soorten apen en ook schildpadden. Schildpadden komen uit het water, maken een nest, leggen daar eieren in, verbergen het nest en gaan weer terug naar het water. Hiermee besluiten Hans en Theo hun presentatie en bedanken voor de aandacht. 8.Sluiting van de Ledenbijeenkomst Marco Zandbergen bedankt Hans en Theo voor hun prachtige presentatie. We hebben schitterende filmbeelden van over de hele wereld gezien. We hebben ervan genoten. Marco bedankt de aanwezigen voor hun komst en wenst iedereen wel thuis. Graag tot de volgende keer.

Agnes Disco.