5f44b755
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het kweken van fruitvliegen: (Drosophila)

De fruitvlieg wordt gekweekt voor kleine dieren zoals gifkikkers of jonge dieren. Koop een bakje vleugelloze vliegjes. Met de aankoop van een kweekportie kunnen we verder kweken.

Zie volgende recept:

Neem een 4 delen Multivitaminen  sap , 1 deel melk , 1 deel azijn  en gist , roer daar havermout  door tot een stijve brei.

 Breng de brei in grote glazenpotten, (Appelsmoespotten) of plastic potjes in een laag dikte van 2 à 3 cm en vul de pot met houtwol. Het deksel kan open gesneden worden door met een mes langs de rand te snijden zo dat we alleen een ring over houden. We kunnen de opening nu afdekken met keukenpapier  of nylonkousen de ring op de pot draaien. Het afsluiten is nu eenvoudig en vlieg dicht geworden. In de pot laten we een flink aantal fruitvliegjes los, de vliegjes zullen maden afzetten en weer vlieg worden.

De potten op 20 à 22 graden weg zetten. Door wekelijks te herhalen blijft de kweek goed, de hoeveelheid potten die men opzet is afhankelijk van het aan tal dieren dat men heeft. 

 

Het voeren van de vliegen. Neem een bakje strooi hier kalk met vitaminen in ( te koop bij reptielen zaak) strooi de vliegen uit de kweek pot in de voer pot schuit de vliegen door de kalk zodat de vliegen niet meer uit de voer pot kunnen lopen. ( Leg in het terrarium een stuk banaan zodat de vliegen binnen het terrarium blijven)

strooi de vliegen op de bodem van het terrarium zodat de kikkers kunnen eten.

 

FruitvliegenkweekFruitvliegenkweek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parende fruitvliegenParende fruitvliegen

VOEDSELDIEREN

 

 

 

 Springstaartjes

 

Vooral voor jonge, en kleine soorten kikkers, is het zaak ook springstaartjes te kweken. Deze kleine witte diertjes (ong. 1mm lang) zijn als volgt te kweken: vraag of Koop een ent portie bij een andere hobbyist of terrarium zaak, wat plastic bakjes met deksel (ong. een halve liter inhoud) en een pot goudvis  voer pallets. Voer elke 3 a 4 dagen de ent kweek met het visvoer. De hoeveelheid voer moet na 2 dagen op zijn, Als de ent week goed vol zit met springstaartjes, de 5 bakjes vullen met boomschors  en zet het geheel half vol water.  Verdeel de springstaartjes over de 5 bakjes, voeren met goudvis voer, stukjes rauwe aardappel  of. Komkommer schijfjes. Als je gaat voeren,  klop de springstaartjes van de stukjes boomschors rechtstreeks in het terrarium. De bakjes op kamertemperatuur bewaren.

 

Hans Meulblok